Hitta bästa fonderna 2019
Vill du veta vilka som är de bästa fonderna i år? Moneymaster.se listar de bästa fonderna för dig som letar efter ett sparande med möjlighet till god avkastning och bra riskspridning. Med vår tjänst kan du jämföra avkastning, risker och fondavgifter för olika fonder.
Jämför olika fonder
Vi listar de mest populära fondplattformarna
Högst betyg
Vilken fondplattform har högst kundbetyg?
Låga fondavgifter
Hitta fonderna med bäst avkastning och lägst avgifter
Förvaltning med god riskspridning
Vad är en fond?
En fond består av en portfölj med värdepapper, t ex aktier och obligationer. Fonden ägs gemensamt av alla andelsägare som köpt en andel i fonden. Det finns olika typer av fonder: aktiefonder, räntefonder, hedgefonder, blandfonder, fondandelsfonder och generationsfonder. En fond förvaltas av ett fondbolag som ansvarar för förvaltningen av fondens tillgångar och sköter all administration. För att hjälpa dig att välja de bästa fonderna, så har vi listat de främsta fondplattformarna och fonderna nedan så att du kan jämföra:
POPULÄRA FONDPLATTFORMAR
Fondavgift från:
Kostnad fondkonto:
Antal fonder:
Månadsspar:
Fondrobot:
0,00 %
Gratis
> 1,400 fonder
Ja
Ja
EGENSKAPER
• Stort utbud av fonder
• Gratis fondrådgivning
• Direktinsättning via Swish
• Tillstånd från Finansinspektionen
INSÄTTNINGSGARANTI
Ja
Fondavgift från:
Kostnad fondkonto:
Antal fonder:
Månadsspar:
Fondrobot:
0,00 %
Gratis
> 1,300 fonder
Ja
Ja
EGENSKAPER
• Enkelt att flytta fonder
• Flexibelt månadsspar
• Direktinsättning via Trustly
• Tillstånd från Finansinspektionen
INSÄTTNINGSGARANTI
Ja
Fondavgift från:
Kostnad fondkonto:
Antal fonder:
Månadsspar:
Fondrobot:
0,00 %
Gratis
> 600 fonder
Ja
Nej
EGENSKAPER
• Stort utbud av ETFer
• Tillgång till utländska fondbolag
• Direktinsättning via Trustly
• Europeisk nätmäklare
INSÄTTNINGSGARANTI
Jämför fonder
Jämför och se vilka fonder som passar dig bäst
Med det digitala verktyget nedan från Morningstar kan du jämföra olika fonder och enkelt hitta de bästa fonderna för ditt fondsparande.
Tips när du jämför fonder!
När du jämför och utvärderar olika fonder är det viktigt att jämförelsen anpassas utifrån din situation och ditt investeringsbehov. Du kan jämföra olika fonder med varandra för att därefter avgöra vilka fonder som har en risk och avkastningsprofil som passar bäst för dig. Med verktyget ovan kan du bl a sortera på olika fondkategorier och även få mer information om varje fond om du klickar på de olika flikarna.
Andra viktiga tips och saker att tänka på när du jämför fonder är:
- Fondavgiften? Fondavgiften är det du betalar till fondbolaget för att få dina pengar förvaltade i en fond. Vanligtvis så anges kostnaden eller fondavgiften som en årlig avgift i procent (%) och betalas varje månad från fonden till fondbolaget. Det är viktigt att tänka på att alla kostnader och avgifter som tas ur fonden minskar den potentiella framtida avkastningen. När du jämför fondavgifter för olika fonder, bör du titta på avgiftsmåttet ”Årlig avgift”. Årlig avgift innehåller samtliga kostnader utom fondens courtagekostnader och är ett standardiserat avgiftsmått för att kunna jämföra fonder i Europa.
- Historisk avkastning. Många sparare tittar på den historiska avkastningen när de letar efter bra fonder. Visserligen tenderar duktiga förvaltare att ha en genomsnittligt hög avkastning, men det finns inget som säger att bara för en fond hade en mycket bra avkastning förra året, så kommer den fortsätta med det i år. Snarare är det tvärtom, dvs fonder med hög avkastning ett år tenderar att utvecklas sämre än genomsnittet för sin fondkategori det nästkommande året.
- Ranking. När man jämför och utvärderar fonder är det vanligt att undersöka vilket betyg och hur många stjärnor en fond har på Morningstar. Morningstar listar alla fonder och visar bl a historisk avkastning, risk, avgifter mm. På Morningstars webbsida kan du även få information om hur fondens exponering och fördelning mellan olika länder, regioner och branscher ser ut.
- Målsättning och riskprofil. Det är viktigt att du funderar igenom vad du har för mål med ditt fondsparande när du jämför fonder. Du bör även ta hänsyn till hur ditt övriga sparande ser ut och hur det är placerat, hur lång din placeringshorisont är och hur din riskprofil ser ut.
- Hållbarhetsfrågor? Det blir allt vanligare att man som enskild fondsparare vill att pengarna skall investeras i fonder som har ett aktivt ansvarstagande vad gäller bl a etik och miljö. Under de senaste åren har flertalet av de svenska fondbolagen fastställt en hållbarhetspolicy för förvaltningsprocessen. Dock bör man som sparare vara kritisk i sin utvärdering, då det finns många fonder och fondbolag som vill dra fördel av den ökade medvetenheten och trenden med hållbart sparande. Risken är att man betalar för mycket för något som egentligen inte är en annorlunda investeringsprocess. Många fonder följer idag FNs principer för ansvarsfulla investeringar (PRI – Principles for Responsible Investements). Du hittar mer information om hållbarhet,- etik,- och miljöfrågor i respektive fondbolags informationsbroschyr, produktblad samt webbplats.
Välj de fonderna som passar dig bäst
- Total fondavgift och kostnad. Den totala avgiften är i längden den kanske viktigaste faktorn när du väljer vilka fonder som kan passa bäst för dig. Du bör välja fonder med en så låg avgifts/avkastnings-ratio som möjligt. Dvs välja de fonder och förvaltare som har lägst fondavgift i relation till potentiell avkastning inom en viss fondkategori, t ex Sverigefonder. Om två fonder har samma ranking, historiska avkastning och förutsättningar för framtida avkastning – så väljer du den fonden med lägst total fondavgift.
- Månadsspara. Genom att månadsspara i fonder sprider du dina investeringar och risker över tid. Det är mycket smidigt och dina pengar kan enkelt föras över till ditt fondsparande via autogiro. Välj därför fonder där du har möjlighet att starta ett automatiskt månadssparande.
- Placeringshorisont. Ju längre placeringshorisont du har desto större risk bör du ta. Är du ung och sparar till pensionen bör du välja en aktiefond som historiskt har haft en avkastning på ca 6-8 %. Om ditt sparmål ligger närmre i tiden bör du istället välja en fondkategori med lägre risk, tex blandfond, räntefond eller hedgefond.
Sammanfattning: Fonder
Att investera i fonder är en mycket bra sparform då du sprider riskerna på flera olika innehav och tillgångsslag. Men att hitta de bästa fonderna på nätet är inte helt lätt när det finns väldigt många olika fondbolag och fonder att välja mellan. Om du fortfarande är osäker på vilka fonder du skall välja efter att ha provat verktyget ovan, så kan du alltid undersöka om någon av fondplattformarna under kategorin Populära fondplattformar kan hjälpa dig.
Både Nordnet och Avanza har egna verktyg och guider för att hjälpa till att utvärdera och hitta fonder. De erbjuder också ett stort urval av Sveriges mest populära och bästa fonder. På deras fondplattformar finns möjlighet att sortera efter olika fondkategorier och topplistor för att göra det enklare för dig att välja rätt. Sammanfattningsvis så rekommenderar vi att du läser på ordentligt om varje fond, jämför fondavgifter och riskprofil för att få en så bra uppfattning som möjligt om vilka fonder som har bäst förutsättning att passa ditt sparande.
Vanliga frågor & svar om fonder
Enkelt förklarat så består en fond av en portfölj eller sammansättning av värdepapper, t ex olika innehav av aktier och obligationer. Som fondsparare äger du en andel av fonden.
En aktie är en ägarandel i ett företag (aktiebolag).
Du kan antingen köpa fondandelar direkt via det fondbolag som förvaltar fonden eller via en fondplattform. Flera banker eller nätmäklare erbjuder olika plattformar med externa fonder (s.k. fondtorg).
- Om du vänder dig direkt till ett fondbolag så går du oftast in på resp fondbolags hemsida och följer sedan instruktionerna för hur man blir kund och köper fondandelar.
- Väljer du istället att köpa fondandelar via en fondplattform så öppnar du ett konto hos något företag som tillhandahåller ett fondtorg. Nordnet och Avanza erbjuder några av de populäraste och största fondplattformarna för att spara i fonder. För att öppna ett fondkonto så går du in på deras webbplats och följer anvisningarna hur du gör för att bli kund och hur du flyttar över pengar till fondkontot. Sedan kan du enkelt välja och köpa olika fonder.
Det kostar oftast inget att öppna ett fondkonto eller att köpa fondandelar. Fondbolaget som förvaltar fonden tar istället ut en årlig fondavgift. Avgiften skall täcka förvaltningen av fonden samt övriga kostnader för personal, administration, IT-system, marknadsföring, årsrapporter, distribution mm.
Fondavgiften varierar mellan olika fonder. Ofta beror det på fondens placeringsinriktning – hur aktiv förvaltningen är samt vilken typ av fondkategori det är.
En indexfond har en passiv förvaltningsstil med syfte att efterskapa sammansättningen av en indexportfölj. Förvaltarna strävar efter att fonden skall avvika så lite som möjligt mot jämförelseindex.
Vid aktiv förvaltning fattar förvaltarna placeringsbeslut utifrån bedömningen om vilka värdepapper som anses ha störst möjlighet till högsta möjliga riskjusterade avkastning. Besluten grundar sig på olika faktorer som analyseras.
Aktiv förvaltning innebär inte nödvändigtvis att tillgångarna i fonden omsätts i en högre hastighet, utan att förvaltningen tar aktiva placeringsbeslut. Fondavgiften i en indexfond är oftast lägre än för en aktivt förvaltad fond, då den passiva förvaltningen kräver mindre resurser.
Ja, det går utmärkt att fondspara i en ISK (Investeringssparkonto).
Det nya sättet att låna eller spara pengar - läs mer »
Lendify kopplar samman investerare och låntagare, skär bort banken och skapar en mer effektiv lånemarknad som alla vinner på. Prova du också!