Investera i P2P lån

Vill du veta mer om hur du kan investera i peer to peer lån? Moneymaster.se listar de bästa sparplattformarna för P2P-utlåning för dig som vill spara till hög ränta med relativt låg risk. Med vår tjänst kan du jämföra förväntad avkastning och villkor för olika P2P plattformar.

Jämför olika sparplattformar

Vi listar de mest populära sparplattformarna

Högst betyg

Vilken P2P sparplattform har högst kundbetyg?

Stabil avkastning

Hitta P2P-lånet med högst förväntad avkastning

Investera i P2P lån

Spara med hög ränta

Vad innebär det att investera i P2P-lån?

Att investera i P2P-lån (peer to peer lån) innebär att man lånar ut pengar till andra privatpersoner via en digital marknadsplats. Att investera i P2P-lån kallas även ibland för ”peer to peer utlåning” (från engelskans peer-to-peer lending). Med digital teknik är det möjligt att skapa en plattform online där privatpersoner kan låna ut pengar till andra personer, utan att behöva använda sig av banken. Utlåningsprocessen sköts av ett företag som matchar investerare med låntagare och administrerar utbetalningar av lån och amorteringar. För att hjälpa dig att välja det bästa peer to peer lånet att investera i, så har vi listat de främsta plattformarna nedan så att du kan jämföra:

POPULÄRA SPARPLATTFORMAR

3.9 av 29 röster

Lendify logo

Målavkastning per år:

Min insättning:

Max investering:

BankID:

Sekundärmarknad:

 

5,00 – 6,00 %

500 kr

Obegränsat

Ja

Ja

 

KRAV PÅ DEN MAN LÅNAR UT PENGAR TILL

• Svensk medborgare

• Minst 18 år gammal

• Inkomst på minst 180,000 kr/år

• Inga betalningsanmärkningar

• Ej skuldsaldo hos Kronofogden

KREDITFÖRLUSTFOND

Ja

3.5 av 26 röster

brocc

Målavkastning per år:

Min insättning:

Max investering:

BankID:

Sekundärmarknad:

 

6,00 – 8,00 %

10,000 kr

Obegränsat

Ja

Ja

 

KRAV PÅ DEN MAN LÅNAR UT PENGAR TILL

• Folkbokförd i Sverige i 3 år

• Minst 20 år och max 70 år

• Fast inkomst

• Inga betalningsanmärkningar

• Inga skulder hos Kronofogden

KREDITFÖRLUSTFOND

Nej

2.8 av 24 röster

Fellow Finance logo

Målavkastning per år:

Min insättning:

Max investering:

BankID:

Sekundärmarknad:

 

7,00 – 10,00 %

250 kr

Obegränsat

Ja

Ja

 

KRAV PÅ DEN MAN LÅNAR UT PENGAR TILL

• Bosatt i Sverige & svenskt bankkonto

• Minst 20 år och max 75 år

• Individuell inkomstbedömning

• Inga betalningsanmärkningar

• Ej skuldsaldo hos Kronofogden

KREDITFÖRLUSTFOND

NejJämför olika P2P-lån

Jämför och se vilken sparplattform som är bäst

Med vårt digitala verktyg nedan kan du jämföra olika marknadsplatser och enkelt hitta det bästa P2P-lånet att investera i. Du sorterar tabellen på olika parametrar och villkor genom att klicka på resp. rubrik eller filtrera på olika sökord.

Scrolla till höger i tabellen

Sparplattform
FaktaKundbetygGenomsnittlig avkastningMin insättningSekundär-marknadÅldersgränsÖppna konto
Mer info
3.9 av 29 röster

5,00 - 6,00 %500 krJa18 år
hos Lendify
Mer info
3.5 av 26 röster

6,00 - 8,00 %10.000 krJa18 år
hos Brocc
Mer info
3.3 av 37 röster

7,00 - 8,00 %100 krNej20 år
hos Untie
Mer info
2.8 av 24 röster

7,00 - 10,00 %250 krJa18 år
Fellow Finance
Mer info
3.3 av 25 röster

7,00 - 9,00 %2.000 krNej18 år
hos Savelend

Tips när du jämför P2P sparplattformar!

När du jämför sparplattformar inom P2P-lån är det viktigt att jämförelsen anpassas utifrån din situation. Du kan jämföra olika plattformar för att därefter avgöra vilket peer to peer lån som ger dig högst avkastning och bäst villkor. I tabellen ovan kan du sortera på flera olika parametrar och även få mer information om varje peer to peer lån om du klickar på länken [Mer info].

Andra viktiga tips och saker att tänka på när du jämför peer to peer lån är:

 1. Hur beräknas räntan? Ränteavgiften är kostnaden som du betalar för att få låna pengar genom ett peer to peer lån. Det vanligaste är att räntenivån är individuell och baseras på den kreditbedömning som görs av dig i samband med ansökan. Kostnaden eller räntan beräknas som en årlig avgift i procent (%) på utestående lånebelopp och som du sedan betalar varje månad tillsammans med återbetalning av lånet.
 2. Jämför den effektiva räntan! Det är viktigt att undersöka och jämföra hur stor den totala kostnaden för lånet blir. Detta görs genom att jämföra den s.k. effektiva räntan. Den effektiva räntan av ett lån visar avgiftsnivån i procent per år och inkluderar räntan på lånet + övriga avgifter (såsom ev. uppläggningsavgift, aviseringsavgift). Alla låneaktörer på den svenska marknaden måste redovisa den effektiva räntan när de erbjuder ett lån eller ger en låneoffert. Genom att jämföra den effektiva räntan undviker du att luras av ”lockpriser” från olika aktörer och får då en korrekt bild av den verkliga kostnaden för de lån du jämför.
 3. Lånevillkor och krav? Lånevillkoren har en stor betydelse när du jämför olika peer to peer lån. Därför är det viktigt att du undersöker hur villkoren ser ut för de lån som du är intresserad av och jämför. Kraven på dig som låntagare skiljer sig något åt mellan de olika marknadsplatserna. Undersök därför vilka krav låneföretaget ställer på dig som låntagare när det gäller t ex ålder, inkomst och om du måste vara folkbokförd i Sverige eller inte?
 4. Lånebelopp? Alla långivare har en fastställd begränsning vad gäller minsta och största möjliga lånebelopp. Välj därför en långivare som erbjuder ett lånebelopp som matchar ditt lånebehov. Vanligtvis baseras sedan maximalt lånebelopp på den kreditbedömning som görs av dig och som då bl a tar hänsyn till hur stor din inkomst är och hur din kredithistorik ser ut.
 5. Betalningsanmärkning? De flesta långivare ställer krav på att du inte får ha några betalningsanmärkningar eller skuldsaldo hos Kronofogden för att du skall få låna pengar. Men det finns även möjlighet att låna pengar med betalningsanmärkning via peer to peer lån. Loanstep accepterar t ex låntagare med betalningsanmärkning om privatekonomin och kreditbilden i övrigt ser bra ut.

Välj det peer to peer lån som passar dig bäst

Efter att du har sorterat fram de bästa villkoren hos olika robotrådgivare, så skall du välja den förvaltare som är lämpligast utifrån dina förutsättningar. Det kan då vara bra att utgå från:
 • Total kostnad. Den totala kostnaden är i längden den kanske viktigaste faktorn när du väljer vilket peer to peer lån som kan passa bäst för dig. Du bör välja det lån som har den lägsta effektiva räntan. Alla långivare har krav på sig att presentera den effektiva räntan när de lämnar en offert.
 • Löptid. Längden på möjlig återbetalningstid skiljer sig åt bland peer to peer låneföretagen. Vissa låneföretag erbjuder kortare löptider som börjar på 6 månader och sträcker sig sedan upp till maximalt 15 år. Kostnaden påverkas av hur länge du vill låna pengarna, eftersom du hela tiden betalar ränta på ditt lån. Samtidigt är det en avvägning att inte ha en allt för kort återbetalningsperiod. Ju kortare löptid desto mer är du tvungen att återbetala varje månad i amortering på lånet, samtidigt som en längre löptid ger en lägre månadskostnad men en högre totalkostnad.
 • Tillstånd från Finansinspektionen. I Sverige krävs det att alla peer to peer låneföretag har tillstånd från Finansinspektionen för att bedriva verksamhet. Samtliga bolag vi listar ovan är professionella och har tillstånd för att bedriva peer to peer låneverksamhet. Skulle du hitta något annat nystartat bolag på nätet, så rekommenderar vi först att du undersöker i företagsregistret på Finansinspektionens webbsida om de har tillstånd.
När du slutligen hittat ett peer to peer lån som du är intresserad av, så kan du få mer information genom att klicka på knappen [LÄS MER >] till höger i tabellen ovan. Du kommer då till låneföretagets webbplats där du  bl a kan ansöka direkt och hittar mer information om hur du går vidare för att låna.

Sammanfattning: P2P utlåning

Peer to peer lån är en mycket bra alternativ låneform, men att hitta det bästa peer to peer lånet på nätet är inte helt lätt då det finns flera olika aktörer och marknadsplatser att välja mellan. Om du fortfarande är osäker efter att ha provat vårt verktyg i tabellen, så kan du alltid undersöka om något av lånen under kategorin Populära peer to peer lån högre upp på sidan skulle passa dig? Det är lån som tillhör Sveriges mest populära och bästa peer to peer lån. De finns vanligtvis också med i topplistan när våra användare väljer peer to peer lån och lämnar sitt kundbetyg. Sammanfattningsvis så rekommenderar vi att du jämför avgifter, villkor och läser på om varje lån för att få en så bra uppfattning som möjligt om vilket peer to peer lån som är bäst för dig.

Vanliga frågor & svar om P2P-utlåning

Den största skillnaden är att du inte behöver gå till banken för att låna pengar. Istället kan du låna pengar direkt av andra privatpersoner via en digital marknadsplats.

Låneprocessen fungerar ungefär som när du ansöker om ett vanligt banklån, men du slipper gå till banken och kan istället ansöka hemifrån på din mobil eller dator. 

 • Som låntagare registrerar du dig vid någon marknadsplats för peer to peer lån via BankID, uppger vilket belopp som du ansöker om och anger återbetalningstid.
 • Företaget eller marknadsplatsen som förmedlar lånet gör sedan en kreditbedömning på dig och fastställer lämplig räntenivå utifrån dina uppgifter.
 • När du fått besked om att din låneansökan är beviljad och finansierad av investerare, så betalas pengarna ut relativt snabbt till ditt konto.
 • Du får sedan en betalningsplan och betalar månadsvis tillbaka delar av beloppet samt ränta för lånet till peer to peer låneföretaget (som i sin tur återbetalar pengarna till investerarna).

Räntorna för peer to peer lån är individuella och baseras på den kreditbedömning som görs på dig vid ansökningstillfället.

Vanligtvis ligger räntorna på ca 5,00 – 15,00 % per år beroende på din kreditprofil och risk.

De största fördelarna med peer to peer lån är:

 • De digitala marknadsplatserna inom peer to peer lån syftar till att skapa bättre ränta och villkor för dig som låntagare (genom att skära bort banken).
 • Att du kan låna pengar relativt snabbt och smidigt direkt från andra privatpersoner eller investerare.
 • Behöver inte besöka en bank, utan kan ansöka hemifrån dygnet runt på mobilen eller datorn.

Ja, låneföretaget som står bakom den digitala marknadsplatsen gör en bedömning av din kreditvärdighet och de kontrollerar bl a din återbetalningsförmåga med hjälp av en kreditupplysning.

I de flesta fall görs kreditupplysningen hos Upplysningscentralen (UC), Creditsafe eller Bisnode. 

Lendify

Det nya sättet att låna eller spara pengar - läs mer »

Lendify kopplar samman investerare och låntagare, skär bort banken och skapar en mer effektiv lånemarknad som alla vinner på. Prova du också!