Hitta bästa nätmäklaren

Vill du veta vilken som är den bästa nätmäklaren? Moneymaster.se listar de bästa aktiemäklarna online för dig som vill investera och handla aktier. Med vår tjänst kan du jämföra kostnader och villkor för olika nätmäklare.

Jämför olika nätmäklare

Vi listar de mest populära aktiemäklarna

Högst betyg

Vilken nätmäklare har högst kundbetyg?

Låga courtageavgifter

Hitta nätmäklaren med bäst villkor

Kille jämför bästa aktiemäklaren online med dator

Aktiehandel med låga avgifter

Vad är en nätmäklare?

En nätmäklare (kallas även ibland aktiemäklare online) är en digital tjänst som låter privatpersoner handla med aktier och andra värdepapper direkt på marknaden. De firmor som bedriver verksamhet som aktiemäklare online erbjuder möjlighet att handla aktier och andra instrument snabbt och enkelt på de flesta av världens största börser. Nätmäklare använder sig av egenutvecklade handelsplattformar som låter kunderna köpa och sälja aktier online.  Dessa orders placeras sedan i börsens handelssystem och exekveras därefter automatiskt på marknaden. Automatiseringen innebär att mäklarna har mycket låga driftskostnader och kan erbjuda lägre courtagekostnader. För att hjälpa dig att välja den bästa aktiemäklaren online, så har vi listat de främsta aktörerna nedan så att du kan jämföra:

POPULÄRA AKTIEMÄKLARE ONLINE

4.2 av 29 röster

Nordnet

Courtage:

Minicourtage:

ISK:

Månadsspara:

Inlogg med BankID:

 

0,00 – 0,25 %

0 – 99 kr

Ja

Ja

Ja

 

EGENSKAPER

• Stort utbud av fonder

• Sociala nätverket Shareville

• Direktinsättning via Swish

• Tillstånd från Finansinspektionen

INSÄTTNINGSGARANTI

Ja

3.9 av 39 röster

avanza

Courtage:

Minicourtage:

ISK:

Månadsspara:

Inlogg med BankID:

 

0,00 – 0,25 %

0 – 99 kr

Ja

Ja

Ja

 

EGENSKAPER

• Kostnadsfritt < 50,000 kr i depå

• Erbjuder bra bolån

• Direktinsättning via Trustly

• Tillstånd från Finansinspektionen

INSÄTTNINGSGARANTI

Ja

3.1 av 19 röster

degiro

Courtage:

Minicourtage:

ISK:

Månadsspara:

Inlogg med BankID:

 

0,00 – 0,25 %

0 – 60 €

Ja

Nej

Nej

 

EGENSKAPER

• Stort utbud av ETFer och börser

• Kostnadsfritt (Swe) < 1,000,000 kr i depå

• Direktinsättning via Trustly

• Europeisk nätmäklare

INSÄTTNINGSGARANTI

Ja, Holländskt investerarskyddJämför nätmäklare

Jämför och se vilken nätmäklare som passar dig bäst

Med vårt digitala verktyg nedan kan du jämföra olika nätmäklare och enkelt hitta den bästa aktiemäklaren för ditt sparande. Du sorterar tabellen på olika parametrar och villkor genom att klicka på resp. rubrik eller filtrera på olika sökord.

Scrolla till höger i tabellen

Nätmäklare
FaktaKundbetygCourtageMinicourtageCourtagefritt upp tillInsättnings- garantiÖppna konto
Mer info
4.2 av 29 röster

0,00 - 0,25 %0 - 99 kr80.000 kr

✅ Ja

hos Nordnet
Mer info
3.9 av 39 röster

0,00 - 0,25 %0 - 99 kr50.000 kr

✅ Ja

hos Avanza
Mer info
3.1 av 19 röster

0,00 - 0,25 %0 - 60 €1.000.000 krJa, Holländskt investerarskydd
hos Degiro
Mer info
3.1 av 12 röster

0,06 %1 - 99 kr0 kr

✅ Ja

hos Nordea
Mer info
3.5 av 4 röster

0,05 - 0,15 %39 - 99 kr0 kr

✅ Ja

hos Aktieinvest
Mer info
3.6 av 8 röster

0,05 - 0,25 %8 - 69 kr0 kr

✅ Ja

hos Skandia

Tips när du jämför nätmäklare!

När du jämför nätmäklare är det viktigt att jämförelsen anpassas utifrån ditt behov och aktiesparande. Du kan jämföra de olika mäklarna och handelsplattformarna, för att därefter avgöra vilken nätmäklare som ger dig bäst valuta för pengarna. I tabellen ovan kan du sortera efter flera olika parametrar och även få mer information om varje nätmäklare om du klickar på länken [Mer info].

Andra viktiga tips och saker att tänka på när du jämför nätmäklare är:

  1. Typ av konto? När du öppnar konto hos en nätmäklare så kan du vanligtvis välja mellan ett ISK (investeringssparkonto) eller ett vanligt depåkonto (VP-konto). Om du är en privatperson och bosatt i Sverige så är det oftast bäst ur ett skattemässigt perspektiv att öppna ett ISK-konto hos en nätmäklare. Fördelen med ett ISK är att du slipper att deklarera och du betalar en mycket låg skatt på innehavet. Se därför till att den nätmäklare du har tänkt att välja har möjlighet att erbjuda den typ av konto som är mest fördelaktigt för din situation.
  2. Välja courtageklass? Courtage är avgiften du betalar för att handla med aktier genom en aktiemäklare. Vanligtvis så anges kostnaden eller courtageavgiften som en procentuell (%) avgift och läggs på/dras av från det totala köp- eller säljbeloppet. Inom varje courtageklass finns även ett fastställt minimumcourtage. Nätmäklarna har flera olika courtageklasser att välja mellan. Vilken courtageklass man skall välja beror på hur mycket man planerar att investera och hur stor den genomsnittliga affärer kommer att vara. Både Avanza och Nordnet har guider som kan hjälpa till i valet av courtageklass. Men generellt kan man säga att den lägsta courtageklassen passar för dig som handlar sällan eller för mindre belopp. Likaså passar de högre courtageklasserna för investerare som är mer aktiva och som omsätter lite större belopp.
  3. Påverkan av courtageavgifter? Det brukar vara bästa att börja med en lägre courtageklass, för att sedan flytta upp i relation till allt större belopp man handlar för. Vid mindre affärer och belopp gäller ett fast minicourtage, vilket sätter en nedre gräns för hur litet courtaget kan bli per affär. Det är viktigt att tänka på att alla kostnader och avgifter som tas ut minskar din nettoavkastning. Därför är det viktigt att jämföra courtagekostnaden för olika firmor och försöka hålla avgifterna så låga som möjligt.
  4. Övriga kostnader? Det är även viktigt att ha koll på övriga indirekta kostnader, såsom valutaväxlingar och ev depåavgifter. Att öppna ett konto hos en nätmäklarfirma brukar vanligtvis vara kostnadsfritt. Men vissa banker kan fortfarande ta ut en depåavgift – så värt att ha koll på det. Planerar du att handla mycket utländska aktier? I så fall är det viktigt att välja en aktiemäklare som kan erbjuda bra villkor vid växling till utländsk valuta. Kostnaden för valutaväxlingar kan ibland vara relativt hög – så håll koll på vilka villkor och kostnader mäklaren erbjuder om du planerar att t ex handla amerikanska aktier på Nasdaq. Nätmäklarna brukar uppge på sin webbplats hur stora övriga indirekta kostnader är och vad du betalar för valutaväxling vid placering i utländska värdepapper.

Välj den aktiemäklare som passar dig bäst

Efter att du har sorterat fram de bästa villkoren hos olika nätmäklare, så skall du välja den mäklarfirma som är lämpligast utifrån dina förutsättningar. Det kan då vara bra att utgå från:
  • Kostnad. Courtagekostnaden är i längden den kanske viktigaste faktorn när du väljer vilken nätmäklare som är bäst för ditt aktiesparande. Men nu för tiden så är erbjudandet och courtagenivåerna ganska likvärdiga. Det som kan skilja är hur prisstrukturen ser ut om du gör mycket affärer eller planerar att handla utländska aktier.
  • Handelsplattform. En annan viktig sak att titta på är vilket system eller handelsplattform som nätmäklaren eller banken erbjuder. Alla aktörer erbjuder idag utvecklade handelssystem med kurser, grafer och nyhetsuppdateringar i realtid. Handelsplattformarna som finns i grundutbudet brukar vara kostnadsfria, medan du får betala en månadsavgift eller komma upp i en viss volym eller courtagenivå för att kunna få tillgång till de lite mer avancerade handelssystemen. En mycket populär plattform är Infront – som är specialiserat för aktiehandel på de nordiska marknaderna. Systemet är webbaserat och fungerar på PC, Mac och de flesta tablets. Systemet erbjuder även avancerad teknisk analys och fullständig mäklarstatistik, vilket bl a gör det möjligt att se vem som är största köpare och säljare i en aktie.
  • Utbud av övriga sparprodukter. Utöver att handla och investera i aktier så vill de flesta även kunna placera i fonder. Nätmäklarna erbjuder därför kunderna egenutvecklade fondplattformar (s.k. fondtorg), där det finns ett stort utbud av externa fonder. På fondtorget kan man sedan smidigt och enkelt teckna (köpa) fondandelar till sitt konto.
  • Insättningsgaranti och investerarskyddet. Det är viktigt att ditt konto är avskilt från nätmäklarens egna tillgångar. De flesta aktörer på den svenska marknaden erbjuder helt separata konton och depåer med insättningsgaranti och investerarskydd, som gör att dina pengar är säkra ifall mäklarfirman skulle gå omkull. Du kan läsa mer om insättningsgarantin och investerarskyddet på Riksgäldens hemsida.
När du slutligen hittat en aktiemäklare som du är intresserad av, så kan du få mer information genom att klicka på knappen [LÄS MER >] till höger i tabellen ovan. Du kommer då till mäklarens webbplats där du bl a kan öppna konto direkt och hitta mer information om hur du går vidare för att komma igång.

Sammanfattning: Nätmäklare

Att hitta den bästa aktiemäklaren online är inte helt lätt då det finns flera olika aktörer att välja mellan. Om du fortfarande är osäker efter att ha provat vårt verktyg i tabellen, så kan du alltid undersöka om någon av mäklarna under kategorin Populära aktiemäklare online högre upp på sidan skulle passa dig? Det är företag som rankas som Sveriges mest populära och bästa nätmäklare. De finns vanligtvis också med i topplistan när våra användare väljer mäklare och lämnar sitt kundbetyg. Sammanfattningsvis så rekommenderar vi att du jämför courtageavgifter, villkor (t ex valutakostnader och tilläggstjänster) och läser på om varje nätmäklare, för att få en så bra uppfattning som möjligt om vilken aktiemäklare och handelsplattform som kan fungera bäst för dig.

Vanliga frågor & svar om nätmäklare

Ett nätmäklarkonto ger dig fullständig kontroll över alla dina investeringsbeslut, inklusive vilken typ av tillgång (aktier, fonder, ETFer, terminer, optioner etc) du vill handla och du bestämmer själv hur aktiv du vill vara och vilken risk du vill ta. En robotrådgivare är en mer passiv sparform som använder algoritmer för att erbjuda kostnadseffektiva och automatiserade sätt att förvalta ditt kapital. 

I valet mellan ett traditionellt nätmäklarkonto och en robotrådgivare beror beslutet på hur aktiv du själv vill vara i din investeringsprocess och sparande.

En nätmäklare erbjuder privatpersoner att handla med aktier och andra värdepapper direkt på de flesta av väldens börser. En nätmäklare använder sig av egenutvecklade handelsplattformar som låter kunderna köpa och sälja aktier online. Kundernas orders placeras i börsens handelssystem automatiskt utan någon mänsklig inblandning.

Kostnaden varierar beroende på vilken mäklare du handlar hos, vilken marknad du handlar på och hur mycket du skall handla för. Oftast är handel i svenska och nordiska aktier billigare än utländska bolag.

Flera av nätmäklarna erbjuder courtagefri handel upp till ett depåvärde av 50,000 – 80,000 kr. Över det så är prisplanen indelad i olika courtageklasser med en fördelning på hur stort det rörliga courtaget är (i procent %) och hur stort minicourtage är för den valda courtageklassen. 

Generellt kan man säga att courtageavgiften för de lite mindre courtageklasserna ligger på 0,15 – 0,25 % av handlat belopp med ett minicourtage på ca  1 – 39 kr. För de lite högre courtageklasserna ligger avgifterna på ca 0,01 – 0,07 % av handlat belopp med ett minicourtage på ca  69 – 99 kr.   

En nätmäklare låter privatpersoner handla med aktier och andra värdepapper direkt på marknaden och kan erbjuda låga kostnader. Vanligtvis är courtageavgifterna lägre än hos banken. Även utbudet av fonder på deras fondplattformar brukar vara större än vad du kan välja hos banken.

Alla nätmäklare är skyldiga av Finansinspektionen (eller motsvarande tillsynsmyndighet utomlands) att hålla värdepapper och medel som förvaras för kunders räkning helt avskilda från sina egna tillgångar. Vid investering eller placering på konto eller depå i Sverige så är vanligtvis dina pengar skyddade av Investeringsskyddet och/eller Insättningsgarantin från Riksgälden. Men var noga med att undersöka vad som gäller innan du placerar dina pengar.

Lendify

Det nya sättet att låna eller spara pengar - läs mer »

Lendify kopplar samman investerare och låntagare, skär bort banken och skapar en mer effektiv lånemarknad som alla vinner på. Prova du också!