Hitta bästa robotrådgivaren

Vill du veta vilken som är den bästa robotrådgivaren? Moneymaster.se listar de bästa robotrådgivarna för dig som vill ha en professionell förvaltning. Med vår tjänst kan du jämföra avgifter och villkor för olika robotrådgivare.

Jämför olika robotrådgivare

Vi listar de mest populära robotrådgivarna

Högst betyg

Vilken robotrådgivare har högst kundbetyg?

Låga förvaltningskostnader

Hitta robotrådgivaren med bäst villkor

Bästa robotrådgivaren

Förvaltning med låga avgifter

Vad är en robotrådgivare?

En robotrådgivare (kallas även ibland för robotförvaltare) är en digital portföljförvaltningstjänst. De företag som arbetar med robotrådgivning använder matematiska algoritmer – en uppsättning regler för att automatiskt välja lämpliga investeringar baserat på din risktolerans och tidshorisont – och kan erbjuda kapitalförvaltning till lägre kostnad än en mänsklig finansiell rådgivare. En robotrådgivare passar bra för personer som hellre föredrar att låta någon annan sköta förvaltningen och som inte är i behov av direktkontakt med en personlig rådgivare. För att hjälpa dig att välja den bästa robotrådgivaren, så har vi listat de främsta aktörerna nedan så att du kan jämföra:

POPULÄRA ROBOTRÅDGIVARE

3.7 av 27 röster

Lysa

Förvaltningsavgift:

Minsta insättning :

Underliggande kostnad:

Möjlighet öppna ISK:

Automatisk rebalansering:

 

0,24 %

1,000 kr

max 0,15 %

Ja

 Ja

 

EGENSKAPER

• Låga avgifter

• Systematisk investeringsprocess

• Bra riskspridning

• Automatisk rebalansering

INSÄTTNINGSGARANTI

 Ja

3.2 av 13 röster

avanza

Förvaltningsavgift:

Minsta insättning :

Underliggande kostnad:

Möjlighet öppna ISK:

Automatisk rebalansering:

 

0,35 %

1 kr

max 0,15 %

Ja

 Ja

 

EGENSKAPER

• Låga avgifter med Avanza Auto

• Inget insättningskrav

• Tillämpar hållbarhetskriterier

• Automatisk rebalansering

INSÄTTNINGSGARANTI

 Ja

3.8 av 24 röster

waizer logo

Förvaltningsavgift:

Minsta insättning :

Underliggande kostnad:

Möjlighet öppna ISK:

Automatisk rebalansering:

 

0,19 %

500 kr

max 0,20 %

Ja

 Ja

 

EGENSKAPER

• Låga avgifter

• Algoritm baserad på vetenskap

• Ingen förvaltningsavgift <35,000 kr

• Individuellt anpassad portfölj

INSÄTTNINGSGARANTI

 JaJämför robotrådgivare

Jämför och se vilken robotrådgivare som passar dig bäst

Med vårt digitala verktyg nedan kan du jämföra olika förvaltare och enkelt hitta den bästa robotrådgivaren för ditt sparande. Du sorterar tabellen på olika parametrar och villkor genom att klicka på resp. rubrik eller filtrera på olika sökord.

Scrolla till höger i tabellen

Robot- rådgivare
FaktaKundbetygAvgiftMinsta insättningPortfölj- konstruktionAutomatisk rebalanseringÖppna konto
Mer info
3.7 av 27 röster

0,24 %1.000 krETFer (max 0,15 % i avgift)

✅ Ja

hos Lysa
Mer info
2.6 av 20 röster

0,59 %100 krFonder (max 0,20 % i avgift)

✅ Ja

hos Nordea
Mer info
3.4 av 11 röster

19-99 kr per mån0 krAktierNej
hos Sigmastocks
Mer info
3.7 av 18 röster

0,50 %0 krFonder (max 0,30 % i avgift)

✅ Ja

hos Opti
Mer info
3.8 av 27 röster

0,50 %5.000 krETFer (max 0,23 % i avgift)

✅ Ja

hos Nordnet
Mer info
3.2 av 13 röster

0,35 %1 krETFer (max 0,15 % i avgift)

✅ Ja

hos Avanza
Mer info
3.8 av 24 röster

0,19 %500 krETFer (max 0,20 % i avgift)

✅ Ja

hos Waizer
Mer info
4.3 av 19 röster

0,49 %500 krETFer (max 0,20 % i avgift)

✅ Ja

hos Fundler
Mer info
2.8 av 6 röster

0,59 %100 krETFer (max 0,30 % i avgift)

✅ Ja

hos Danske Bank

Tips när du jämför robotrådgivare!

När du jämför robotrådgivare är det viktigt att jämförelsen anpassas utifrån dina behov och ditt sparande. Du kan jämföra de olika förvaltarna med varandra för att därefter avgöra vilken robotrådgivare som ger dig bäst valuta för pengarna. I tabellen ovan kan du sortera efter flera olika parametrar och även få mer information om varje robotrådgivare om du klickar på länken [Mer info].

Andra viktiga tips och saker att tänka på när du jämför robotrådgivare är:

  1. Påverkan av förvaltningsavgifter? Förvaltningsavgiften är det du betalar för att få dina pengar förvaltade av en robotrådgivare. Vanligtvis så anges kostnaden eller förvaltningsavgiften som en årlig avgift i procent (%) och dras varje månad från ditt konto. Alla kostnader och avgifter som tas ur ditt sparande minskar din nettoavkastning. Så därför är det viktigt att tänka på att små avgifter växer och blir över tiden stora kostnader.
  2. Underliggande fonders kostnad? Utöver förvaltningsavgiften till robotrådgivaren så tillkommer även en indirekt kostnad i form av fondavgift för de underliggande placeringarna som görs i din portfölj. De flesta robotförvaltare använder sig av ETFer (s.k. börshandlade fonder) när de placerar ditt kapital. Dessa börshandlade fonder har i sin tur en fondavgift. Den dras inte från ditt konto direkt, men fondavgiften som tas ut i den underliggande ETFen påverkar din nettoavkastning negativt i motsvarande storlek. Därför är det viktigt att undersöka så att inte de underliggande fonderna eller ETFerna som robotrådgivaren placerar i har för höga avgifter. Att använda ETFer är oftast en kostnadseffektiv och smidig hantering för att uppnå önskad exponering av t ex en global aktieexponering med tusentals olika aktier.
  3. Övriga dolda kostnader? Det är viktigt att ha koll på övriga indirekta kostnader, såsom t ex valutaväxlingar och courtage. Kostnaderna för valutaväxlingar kan ofta vara mycket höga om inte robotrådgivaren förhandlat fram ett bra avtal med någon bank eller större aktör på valutamarknaden. Robotrådgivarna brukar uppge på sin webbplats hur stora övriga indirekta kostnader är och vad du betalar för t ex  växling av dina kronor vid placering i utländska värdepapper.
  4. Typ av konto? När du öppnar konto hos en robotrådgivare så kan du vanligtvis välja mellan ett ISK (investeringssparkonto) eller ett vanligt depåkonto. Om du är en privatperson och bosatt i Sverige så är det oftast bäst skattemässigt att öppna ett ISK hos en robotrådgivare. Se därför till att den robotrådgivare du har tänkt att välja har möjlighet att erbjuda den typ av konto som är mest fördelaktigt för din situation.
  5. Hållbarhetsfrågor? Det blir allt vanligare att man som enskild sparare vill att investeringarna skall avspegla ett ansvarstagande för jordens och vår fortlevnad. Ingen av de svenska robotrådgivarna har gjort miljö och hållbarhet till en stark profilfråga, men flera är tydliga i fondbestämmelser och produktblad om att de anammar hållbarhet och ansvarsfullhet när de konstruerar robotportföljerna. Du kan undersöka med respektive robotrådgivare vilken policy de har för hållbarhetsfrågor samt se vilka sektorer eller branscher som de per automatik väljer bort i investeringsprocessen.

Välj den robotrådgivare som passar dig bäst

Efter att du har sorterat fram de bästa villkoren hos olika robotrådgivare, så skall du välja den förvaltare som är lämpligast utifrån dina förutsättningar. Det kan då vara bra att utgå från:

  • Total kostnad. Den totala kostnaden är i längden den kanske viktigaste faktorn när du väljer vilken robotrådgivare som är bäst för ditt sparande. Du bör välja den förvaltare som både har en låg förvaltningsavgift och dels investerar ditt kapital i kostnadseffektiva fonder och instrument.
  • Automatisk rebalansering. En av poängerna med robotförvaltning är möjligheten att ditt konto och dina placeringar övervakas kontinuerligt och att algoritmer ser till att dina investeringar rebalanseras per automatik för att behålla avsedd investeringsstrategi och riskexponering. Detta innebär att du hela tiden har en lagom fördelning mellan aktierelaterade- och ränterelaterade tillgångar i din portfölj.
  • Historisk avkastning. Avkastningen är generellt den allra viktigaste faktorn totalt sett. Men aktörerna på marknaden inom robotrådgivning är relativt unga och har inte någon lång avkastningshistorik att visa upp. Dessutom så placerar de individuellt i olika portföljstrategier. Vissa robotrådgivare redovisar på sin webbplats hur deras modellportföljer har utvecklats. Men historik avkastning ger inte någon vägledning om framtida avkastning – men det kan ändå vara en form av måttstock för att se om robotrådgivarna klarar att leverera en tillfredsställande avkastning.
  • Insättningskrav. Några robotrådgivare har ett minsta insättningskrav på hur stort kapitalet måste vara, för att det skall vara meningsfullt att skapa en diversifierad portfölj.
  • Insättningsgaranti. Det är viktigt att ditt konto är avskilt från robotrådgivarens egna tillgångar. De flesta aktörer på den svenska marknaden erbjuder helt separata konton med insättningsgaranti, som gör att dina pengar är skyddade ifall robotrådgivaren skulle gå omkull. Du kan läsa mer om insättningsgarantin på Riksgäldens hemsida.

När du slutligen hittat en robotrådgivare som du är intresserad av, så kan du få mer information genom att klicka på knappen [LÄS MER >] till höger i tabellen ovan. Du kommer då till robotrådgivarens webbplats där du bl a kan öppna konto direkt och hitta mer information om hur du går vidare för att komma igång.

Sammanfattning: Robotrådgivare

Att hitta den bästa robotrådgivaren online är inte helt lätt då det finns flera olika bolag att välja mellan. Om du fortfarande är osäker efter att ha provat vårt verktyg i tabellen, så kan du alltid undersöka om någon av förvaltarna under kategorin Populära robotrådgivare högre upp på sidan skulle passa dig? Det är förvaltare som tillhör Sveriges mest populära och bästa robotrådgivare. De finns vanligtvis också med i topplistan när våra användare väljer robotrådgivare och lämnar sitt kundbetyg. Sammanfattningsvis så rekommenderar vi att du jämför avgifter, villkor och läser på om varje förvaltare för att få en så bra uppfattning som möjligt om vilken robotrådgivare som är bäst för dig.

Vanliga frågor & svar om robotrådgivare

Robotrådgivare använder algoritmer för att erbjuda kostnadseffektiva och automatiserade sätt att förvalta ditt kapital – medan ett nätmäklarkonto ger dig fullständig kontroll över alla dina investeringsbeslut, inklusive vilka typer av tillgångar du vill handla själv och hur ofta. I valet mellan en robotrådgivare och ett traditionellt online-mäklarekonto beror beslutet på hur aktiv du själv vill vara i din investeringsprocess.

Robotrådgivarna erbjuder en automatiserad kapitalförvaltningstjänst. Processen inleds ofta med att du som kund får svara på en rad frågor om målet med ditt sparande, hur stora risker du önskar att ta och hur länge du planerar att spara. Utifrån dina svar och riskprofil, tar roboten sedan fram en anpassad portfölj för just dig och dina behov. Dina pengar placeras sedan i olika innehav som matchar din risknivå, och roboten sköter sedan förvaltningen helt på egen hand och ombalanserar löpande vid behov. Din portfölj investeras i flera olika instrument, vanligtvis i börshandlade fonder (ETFer) med låga avgifter.

Jämfört med traditionella rådgivare och fondförvaltare så har robotrådgivare en relativt låg kostnadsstruktur. Robotrådgivarna tar oftast ut en årlig fast förvaltningsavgift på ditt investerade kapital. Utöver förvaltningsavgiften så finns det indirekta kostnader i form av avgifter i de olika instrumenten och fonderna som robotrådgivaren placerar ditt kapital i. 

Förvaltningsavgifterna ligger på ca 0,20 – 0,50 % per år. Totala kostnad inkl underliggande fonders avgifter hamnar på ca 0,35 – 0,85 % per år.

En robotrådgivare hjälper dig att förvalta ditt kapital och ser till att portföljen hela tiden är uppdaterad och rebalanserad utifrån dina mål och riskaspekter. Vanligtvis är kostnaderna lägre än hos en traditionell rådgivare eller fondförvaltare.

De flesta robotrådgivare är skyldiga (av Finansinspektionen eller motsvarande tillsynsmyndighet utomlands) att hålla värdepapper och medel som förvaras för kunders räkning helt avskilda från sina egna tillgångar. Vid investering eller placering på konto i Sverige så är vanligtvis dina pengar skyddade av Investseringsskyddet och/eller Insättningsgarantin från Riksgälden. Men var noga med att undersöka vad som gäller innan du placerar dina pengar.

Lendify

Det nya sättet att låna eller spara pengar - läs mer »

Lendify kopplar samman investerare och låntagare, skär bort banken och skapar en mer effektiv lånemarknad som alla vinner på. Prova du också!