Spara & Investera

Jämför olika alternativ och få pengar över till annat

Välj vilken tjänst du vill jämföra genom att klicka på resp alternativ nedan:

Tips för dig som vill spara och investera!

När du jämför och utvärderar olika sparformer är det viktigt att jämförelsen anpassas utifrån din situation och ditt behov. Du kan jämföra olika alternativ med varandra för att därefter avgöra vilken form av sparande som passar bäst för dig.

Andra viktiga tips och saker att tänka på med ditt sparande:

Skapa en sparbuffert. Att ha en sparbuffert kan vara bra om något oförutsett sker och ett sparande skapar en trygghet för de flesta människor. Det är oftast svårt att avgöra vad som är en lämplig storlek på en sparbuffert. Men som utgångspunkt kan man fundera på hur mycket pengar man behöver om man skulle bli arbetslös eller om någon i familjen skulle drabbas av en längre tids sjukdom. Förslagsvis sätter man undan en mindre summa till kortsiktiga oförutsedda händelser och sparar ett större belopp för lite mer allvarligare händelser. Det går även att försäkra sig för vissa händelser, t ex genom en inkomstförsäkring.  

Målsättning. Det är viktigt att sätta upp ett tydligt mål med sitt sparande. Om man inte har något konkret sparande sedan tidigare, kan det vara bra att börja månadsspara för att komma igång. När man sparat ihop ett litet kapital kan man sedan sätta upp tydliga mål med vad man vill spara till och bestämma vilken tidshorisont man har för sitt sparande. Har du en längre tidshorisont bör du ha lite högre risk i ditt sparande och placera en större andel i t ex aktiefonder. Om ditt sparmål består av konsumtion (t ex att köpa en bil eller en resa) så bör du ta lägre risk för den delen av ditt sparande. 

Dolda kostnader. Det är viktigt att ha koll på övriga indirekta kostnader för olika sparprodukter, såsom t ex fondavgifter, valutaväxlingar och courtage. Dessa kostnader kan variera mellan olika produkter och kan vara svåra att förstå, men bör stå med i investeringsprospektet. Du bär läsa det finstilta i produktbladet för att skapa dig en uppfattning om t ex hur stor den totala förvaltningsavgiften är för olika fonder.