FAQ - Vanliga frågor

Låna

Ett lån kan vara ett bra sätt att betala för en semester, renovering eller köpa en bil … Men det är samtidigt viktigt att veta exakt hur stora dina återbetalningar kommer att bli och tänk noga igenom så att du verkligen klarar av att betala tillbaka lånet.

Det finns flera olika typer av lån, till exempel: privatlån, snabblån, billån, borgenslån, överbryggningslån och peer-to-peer lån etc.

  • Privatlån eller blancolån – kan ges av banken eller annan långivare utan att du behöver ställa någon säkerhet för lånet. 
  • Snabblån – är ett lån utan säkerhet och som vid beviljad kredit kan betalas ut direkt.
  • Borgenslån – innebär att en annan person är skyldig att betala tillbaka lånet om låntagaren inte klarar av det.
  • Överbryggningslån – används bl a när man skall köpa ett nytt hus och ”överbrygga” tidsgapet innan man har sålt sitt gamla hus.
  • Peer-to-peer lån – är ett lån där du via en digital marknadsplats lånar pengar direkt av andra personer istället för hos banken eller kreditinstitut.

Vilken typ av lån är bäst för dig? Det beror bl a på din inkomst- och kreditstatus och hur mycket du vill låna. Under fliken Låna hittar du mer information.

Om du har en betalningsanmärkning så finns det flera långivare där du kan ansöka om lån. Vi informerar vanligtvis om vilka leverantörer som godkänner betalningsanmärkningar. För det mesta gäller då att följande krav uppfylls:

  • Du är minst 18 år.
  • Är folkbokförd i Sverige sedan minst ett år.
  • Har en årsinkomst på minst 120 000 kr.
  • Är skuldfri hos Kronofogden sedan 6 månader.

Kraven är satta av banker och långivare och det är de som bedömer vilka kunder som kan beviljas ett lån eller inte.

Via Moneymaster kan du ansökan om lån hos olika långivare från 1 000 kr upp till 600 000 kr.

De olika bankerna och kreditgivarna tar reda på din ekonomiska situation och framtida betalningsförmåga och utifrån detta bestämmer hur god kreditvärdighet du har och hur mycket du kan låna.

En vanlig tumregel i branschen är att inte ansöka om lån som överstiger 90% av din årsinkomst.

Nej, Moneymaster är en helt kostnadsfri tjänst och det tillkommer inga räntepåslag eller extra kostnader. Vi listar de bästa alternativen för dig.

  Sök 

Hittade du inte det du letade efter. Använd gärna sökfuntionen nedan för att hitta information.

Har du några andra frågor eller funderingar?

Hör av dig till oss på info@moneymaster.se så hjälper vi dig.