Hitta bästa inkomstförsäkringen

Vill du veta vilken som är den bästa inkomstförsäkringen? Moneymaster.se listar de bästa inkomstförsäkringarna för dig som vill ha ett bra ekonomiskt skydd. Med vår tjänst kan du enkelt jämföra kostnader och villkor för olika inkomstförsäkringar.

Jämför olika inkomstförsäkringar

Vi listar de mest populära försäkringarna

Högst betyg

Vilken inkomstförsäkring har högst kundbetyg?

Upp till 300 ersättningsdagar

Hitta inkomstförsäkringen med bäst villkor

Kvinna jämför bästa inkomstförsäkring med iphone

80 %
Ersättning med upp till 80 % av din lön

Vad är en inkomstförsäkring?

En inkomstförsäkring är ett skydd som ger dig ersättning för inkomstbortfall vid arbetslöshet. Inkomstförsäkringen betalar ersättning med upp till 80% av din lön om du skulle bli arbetslös. För att hjälpa dig att välja den bästa inkomstförsäkringen, så har vi listat de främsta försäkringarna nedan så att du kan jämföra:

POPULÄRA INKOMSTFÖRSÄKRINGAR

4.4 av 17 röster

Accept

Maxlön att försäkra:

Kvalifikationstid:

Kostnad:

Ersättning:

Tilläggsförsäkring:

 

85.000 kr/mån

12 mån

ca 60 – 500 kr/mån

Upp till 300 dagar

Ja 

 

GRUNDKRAV

• Folkbokförd i Sverige

• Inte ha fyllt 55 år

• Inte redan fått besked om varsel

• Medlem i A-kassa

TYP AV FÖRSÄKRING

Privat inkomstförsäkring

4.7 av 15 röster

Unionen

Maxlön att försäkra:

Kvalifikationstid:

Kostnad:

Ersättning:

Tilläggsförsäkring:

 

150.000 kr/mån

12 mån

ca 100 – 325 kr/mån

Upp till 200 dagar

Ja 

 

GRUNDKRAV

• Folkbokförd i Sverige

• Inte ha fyllt 65 år

• Omfattas av LAS

• Medlem i A-kassa

TYP AV FÖRSÄKRING

Facklig inkomstförsäkring

4.1 av 12 röster

Ledarna

Maxlön att försäkra:

Kvalifikationstid:

Kostnad:

Ersättning:

Tilläggsförsäkring:

 

120.000 kr/mån

12 mån

ca 105 – 550 kr/mån

Upp till 200 dagar

Ja 

 

GRUNDKRAV

• Folkbokförd i Sverige

• Inte ha fyllt 64 år

• Omfattas av LAS

• Medlem i Ledarna

TYP AV FÖRSÄKRING

Facklig inkomstförsäkringJämför inkomstförsäkring

Jämför och se vilken inkomstförsäkring som passar dig bäst

Med vårt digitala verktyg nedan kan du jämföra olika inkomstförsäkringar och enkelt hitta den bästa inkomstförsäkringen för dig. Du sorterar tabellen på olika parametrar och villkor genom att klicka på resp. rubrik eller filtrera på olika sökord.

Scrolla till höger i tabellen

Inkomst- försäkring
FaktaKundbetygErsätt- ningPeriodMax lönKvalifikations tidTilläggs- försäkringAnsök
Mer info
4.4 av 17 röster

80 %300 dagar85.000 kr12 månader

✅ Ja

hos Accept
Mer info
4.7 av 15 röster

80 %200 dagar150.000 kr12 månader

✅ Ja

hos Unionen
Mer info
4.1 av 12 röster

80 %200 dagar120.000 kr12 månader

✅ Ja

hos Ledarna
Mer info
3.8 av 11 röster

80 %264 dagar160.000 kr12 månader

✅ Ja, två olika

hos JobbGarant
Mer info
2.8 av 10 röster

80 %260 dagar100.000 kr12 månader

✅ Ja

hos Vision

Tips när du jämför inkomstförsäkringar!

När du jämför inkomstförsäkring är det viktigt att jämförelsen anpassas utifrån dina behov och din arbetssituation. Du kan jämföra olika inkomstförsäkringar med varandra för att därefter avgöra vilken försäkring som ger dig bäst valuta för pengarna. I tabellen ovan kan du sortera efter flera olika parametrar och även få mer information om varje försäkring om du klickar på länken [Mer info].

Andra viktiga tips och saker att tänka på när du jämför inkomstförsäkringar är:

 1. Vad har du i lön? De flesta inkomstförsäkringar har en “max lön” för den ersättningsnivå de betalar. För att vara säker på att du kommer att få 80 % av din tidigare lön, så bör du välja en inkomstförsäkring som täcker ända upp till din nuvarande lön.
 2. Hur lång är kvalifikationstiden? Undersök hur lång tid du måste haft försäkringen för att du skall ha rätt att få ersättning från inkomstförsäkringen. Är du orolig eller finns det risk för att du kommer att bli arbetslös inom ett år, i så fall bör du söka efter en inkomstförsäkring med en kortare kvalifikationstid.
 3. Arbetar du som egenföretagare? Det är inte alla inkomstförsäkringar som tillåter försäkringstagare som driver eget företag. Om du är egenföretagare är det viktigt att du undersöker och väljer en inkomstförsäkring som har möjlighet att betala ut ersättning till dig.
 4. Är du medlem i någon A-kassa? För att en inkomstförsäkring skall vara giltig så krävs det oftast att du är medlem i en A-kassa.
 5. Är du medlem i något fackförbund? Flera fackförbund erbjuder även inkomstförsäkring i medlemskapet. Om du redan är medlem i ett fackförbund som har en inkomstförsäkring, så kan du även välja att skaffa en kompletterande tilläggsförsäkring.

Välj den inkomstförsäkring som passar dig bäst

Efter att du har sorterat fram de bästa villkoren hos olika inkomstförsäkringar, så skall du välja den försäkring som är lämpligast utifrån dina förutsättningar. Det kan då vara bra att utgå från:

 • Ersättningstid. Hur lång tid tror du att du kan vara i behov av ersättning ifall du drabbas av arbetslöshet? Maximal ersättningsperiod i från en inkomstförsäkring uppgår till 300 dagar. Vissa inkomstförsäkringar har däremot kortare ersättningstid, vilket kan vara bra att vara uppmärksam på. Många erbjuder dock en tilläggsförsäkring som kan utöka ersättningstiden.
 • Ersättningsnivå. Den maximala ersättningen du kan få av en inkomstförsäkring är 80 % av din tidigare lön, vilket är lagstadgat i Lagen om arbetslöshetsförsäkring (ALF). Däremot kan ersättningen vara mindre – om du exempelvis idag har en relativt hög lön och väljer en inkomstförsäkring med ett lågt tak. Så välj en inkomstförsäkring som faktiskt ger ersättning upp till 80 % av din lön.
 • Pris. Kostnaden för en inkomstförsäkring varierar och självklart är priset en viktig faktor när du väljer vilken inkomstförsäkring som passar dig bäst. Men att ha en bra inkomstförsäkring behöver nödvändigtvis inte vara så kostsamt. Vissa inkomstförsäkringar baserar månadsavgiften på din nuvarande lön medan andra har en fast avgift per månad.

När du hittat en inkomstförsäkring som du är intresserad av, så kan du få mer information och ansöka direkt genom att klicka på knappen [ANSÖK >] i tabellen ovan. Du kommer då till inkomstförsäkringens webbplats där du bl a kan ansöka om försäkringen och hitta mer information om villkor mm.

Ersättning utan inkomstförsäkring

Trots att en inkomstförsäkring kan vara till stor fördel har vi ett relativt bra skydd i Sverige och genom att endast vara med i A-kassa kan du få 80 procent i ersättning upp till 25 025 kronor varje månad. För dig som inte heller är med i någon A-kassa finns det en grundersättning som betalas ut av Alfakassan, men den är väldigt låg.
 
Exakt var alla brytgränser går kan vara svårt att hålla reda på, men generellt sett kan du med en ersättning över 25 025 kronor i månaden vara i behov av att försäkra din inkomst för att behålla motsvarande 80 procent av lönen utifall du skulle bli av med ditt arbete. Det finns heller ingenting som säger att du måste vara medlem i A-kassan för att vara berättigad en inkomstförsäkring. Villkoren varierar hos de olika försäkringsbolagen och fackförbunden. Om du vill få en tydlig överblick har Försäkrat illustrerat dessa förhållanden för att göra det enklare förstå innan du börjar att jämföra olika alternativ.
 

Sammanfattning: Inkomstförsäkring

Att hitta den bästa inkomstförsäkringen på nätet är inte helt lätt då det finns flera olika försäkringsbolag att välja mellan. Om du fortfarande är osäker efter att ha provat vårt verktyg i tabellen, så kan du alltid undersöka om någon av försäkringarna under kategorin Populära inkomstförsäkringar högre upp på sidan skulle passa dig? Det är försäkringar som tillhör Sveriges mest populära och bästa inkomstförsäkringar. De finns vanligtvis också med i topplistan när våra användare väljer försäkring och lämnar sitt kundbetyg. Sammanfattningsvis så rekommenderar vi att du jämför villkor och läser på om varje försäkring, för att få en så bra uppfattning som möjligt om vilken inkomstförsäkring som kan fungera bäst för dig.

Vanliga frågor & svar om inkomstförsäkring

En inkomstförsäkring är ett mycket bra ekonomiskt skydd för dig och din familj ifall du av någon anledning skulle förlora ditt arbete.

Från A-kassan kan du som mest få ca 14,500 kr per månad efter skatt. Vid arbetslöshet kan du med en inkomstförsäkring få upp till 80 % av din tidigare lön.

Ersättningen beror på vilken inkomstförsäkring du tecknar samt hur mycket du tjänade innan du blev arbetslös. Generellt kan man säga att de flesta inkomstförsäkringar ger 80 % av din tidigare lön.

Vanligtvis betalar A-kassan 80 % av lönen upp till max ca 20,000 kr per månad före skatt. Inkomstförsäkringen täcker sedan upp och betalar resterande del upp till 80 % av lönen som du hade före du blev arbetslös.

Ersättningen betalas ut under ett visst antal ersättningsdagar, vilka brukar variera mellan 100 – 300 dagar beroende på vilken försäkring du väljer. De flesta inkomstförsäkringar erbjuder även en tilläggsförsäkring som förlänger basförsäkringens ersättningsperiod.

 Kraven varierar mellan de olika försäkringsbolagen och deras produkter – men de flesta inkomstförsäkringarna ställer följande krav:
 • Att man har en tillsvidareanställning (men försäkringarna gäller ofta även vid deltidsanställning, men att det då anges i avtalet och villkoren hur många timmar som man måste arbeta per vecka).
 • Din anställning omfattas av Lagen om anställningsskydd (LAS) .
 • Du skall vara bosatt och folkbokförd i Sverige.
 • Du skall vara medlem i en A-kassa.

Kostnaden för en inkomstförsäkring varierar beroende på vilken inkomstförsäkring du väljer samt hur mycket du har i lön (hur stort belopp du väljer att försäkra). Men vanligtvis kostar en inkomstförsäkring ca 200-300 kr per månad.

I vissa fall ingår det en inkomstförsäkring när du blir medlem i ett fackförbund (t ex Unionen).

Det är den tid du måste ha haft försäkringen för att du skall vara berättigad till att få ersättning. Det är vanligast med 12 månaders kvalifikationstid för de flesta inkomstförsäkringar.

Lendify

Det nya sättet att låna eller spara pengar - läs mer »

Lendify kopplar samman investerare och låntagare, skär bort banken och skapar en mer effektiv lånemarknad som alla vinner på. Prova du också!