Netflix är en fantastisk streamingtjänst. Du kan titta på alla dina favoritserier när du vill och du behöver inte ens ha en TV längre för att ”titta på TV”. Det är oerhört bekvämt att bara gå in på Netflix-appen och trycka på play – nästan för bekvämt för de flesta av oss. 

Vi kommer i den här artikeln förklara varför du bör avsluta ditt Netflix-abonnemang och i stället få mer tid och pengar över till annat.

Netflix är beroendeframkallande

Netflix erbjuder en streamingtjänst med ett stort mediebibliotek av filmer, serier och dokumentärer. Användartillväxten och populariteten har vuxit för varje år sedan Netflix lanserades i Sverige 2012.

Samtidigt är Netflix väldigt beroendeframkallande. Det kan lätt bli en dålig vana att plöja avsnitt efter avsnitt, där man drömmer sig bort i en annan värld och helt glömmer bort eller förtränger det vardagliga livet som pågår runt omkring.

Hur många känner inte igen sig med att komma hem från skolan eller jobbet och har egentligen planerat att sticka iväg och träna – men skall bara pausa lite i soffan först. Helt plötsligt sitter man där och tittar på ett nytt avsnitt på Netflix. Man drabbas då av något som kan liknas vid ett ”Netflix-missbruk”, ett slags skärmberoende.

Precis som vid andra typer av missbruk så kan Netflix bli beroendeframkallande genom att användarna känner en viss typ av avslappning och lättnad framför TVn eller skärmen. När vi sätter oss ner i soffan framför favoritserien utsöndras hormonet dopamin, som signalerar ett välbehag. Vad som sedan händer är att hjärnan överstimuleras och bygger upp en viss acceptans för ett passivt beteende.

Till slut kommer beroendet att styra dig och det blir en vana att titta lite till och lite till. Konsekvensen blir att du får mindre tid till återhämtning, dålig sömn och kommer att prestera allt sämre på jobbet. Den negativa spiralen fortsätter som en gammal repig LP-skiva – för när du kommer hem helt slutkörd från jobbet igen, så är det ju så mycket lättare att bara sätta på ett nytt Netflix-avsnitt än att gå och träna.

Tittar på Netflix varje vecka

Användandet av olika streamingtjänster fortsätter att växa kraftigt. Enligt undersökningen ”Svenskarna och internet 2018”, så är det 79 procent av alla internetanvändare som tittar på tv-kanalernas playtjänster, varav nästan 20 procent tittar dagligen på Netflix och över hälften av 12-35-åringarna tittar på Netflix åtminstone varje vecka.

De som tittar mest på Netflix är 16-25-åringarna, där totalt 79 procent använder Netflix frekvent och där över en tredjedel (36 procent) tittar varje dag.

Netflix blir som en tillflyktsort eller en grotta att krypa in i för att komma bort från alla måsten i vardagen.

Många forskare menar att det ökande TV-tittandet genom Netflix och andra streamingtjänster är en undanflykt från det verkliga livet – en flykt från vardagen och från den tilltagande press många upplever på olika håll runt omkring i samhället. Netflix´s lättillgänglighet har blivit som en grotta dit man flyr för att slippa livets olika utmaningar.

Avsluta Netflix

Slentrianmässigt TV-tittande kan bli en form av passiv aktivitet, för att få vara för sig själv en stund och komma bort från alla ”måsten”. Men för mycket eller omedvetet skärmanvändande kan orsaka olika typer av problem. Det kan bl. a. förorsaka relationsproblem eller ohälsa. Ju längre ovanan pågår desto svårare är det att komma i från.

Hur kan man då bryta den här negativa spiralen?

De flesta gör sken av att de inte blir påverkade av allt TV-tittande, men självklart blir vi det – precis som så mycket annat vi utsetts för varje dag. TV är ju inget nytt fenomen men det som skiljer sig åt idag, med hur det var tidigare, är att det är så otroligt mycket mer lättillgängligt. Du har möjlighet att följa din favoritserie på skärmen överallt där du tar med dig din smart phone eller surfplatta

Även utbudet och omfattningen har ökat. Traditionella tv-serier brukade släppa ett nytt avsnitt varje vecka, men Netflix har valt en modell där de ofta släpper en hel säsong med avsnitt samtidigt – allt för att få användarna att titta så mycket som möjligt.

Men det är ingen annan än du själv som kan gör en kraftig omsvängning. Våga ifrågasätta din passiva livsstil och ställ dig frågan ”Vill jag verkligen vara en soffpotatis i ”filmen om mig själv”…?” Det är bara du själv som kan ta ställning till den frågan och få till en varaktig förändring.

Hur avslutar jag mitt Netflix-abonnemang?

Om du vill avsluta ditt Netflix-abonnemang så behöver du bara göra följande:

  1. Gå in på Netflix online (www.netflix.com) eller öppna Netflix-appen
  2. Klicka på ditt Konto
  3. Under Medlemskap och fakturering – klicka på Avsluta abonnemang
  4. Bekräfta att du vill Avsluta

När du bekräftar att du vill avsluta Netflix-abonnemanget så får du en bekräftelse till samma mailadress som du registrerade kontot med. Ditt medlemskap kommer att avslutas vid slutet av den aktuella faktureringsperioden, vilket brukar vara inom 30 dagar.

Om du återaktiverar ditt abonnemang inom 10 månader finns dina profiler, favoriter, inställningar och kontouppgifter sparade. Ångrar du dig och väljer att anmäla dig till Netflix igen inom denna period, så kommer du att få tillgång till samma kontoinställningar.

Positiva effekter med att avsluta Netflix

Enligt flera studier så upplever de flesta personer en rad positiva effekter efter att de har avslutat Netflix eller andra liknande streamingtjänster.  Det handlar bl a om att:

  • Bli mer produktiv hemma. De flesta personer som minskar sitt TV-tittande blir ofta mycket mer produktiva hemma. De finner glädje i att ägna mer tid åt matlagning och äter oftast mycket nyttigare, vilket i sin tur leder till en bättre hälsa. Många får även mer tid över till att tvätta, städa, renovera och göra andra viktiga saker. Att känna att man ligger i nivå med alla ”måsten” kan även ge en form av lyckokänsla.
  • Bli mer aktiv. Vi vet alla att stillasittande inte är bra för vårt välmående. Så med ett minskat TV-tittande kommer man i högre utsträckning att röra på sig mer – vilket i sin tur leder till en bättre livsstil och kroppsligt välbefinnande.
  • Spara pengar. Allting har en alternativkostnad. Kostnaden för ett Netflix-abonnemang uppgår till 89 kr per månad för basabonnemanget, vilket summeras till 1 068 kr år. Det kan tyckas att det inte är en jättebesparing att säga upp Netflix – men över tid så kommer de 89 kronorna att kunna växa till sig med ränta på ränta. Om du avslutar Netflix idag och istället sparar pengarna genom att t ex sätta in dem på ett fondkonto eller i ett aktiesparande, där vi antar att den genomsnittliga årliga avkastningen är 6 % per år, så kommer pengarna ha vuxit till 41 644 kr om 20 år. Många familjer har premium-abonnemanget för 139 kr per månad. Med samma antaganden som i exemplet ovan så kommer familjen ha sparat 65 040 kr om 20 år.
  • Få tid till att läsa böcker. Att börja läsa böcker kan ge många positiva effekter. Vissa studier visar att läsning är det mest effektiva sättet att minska stressnivåerna i kroppen. Du får även ett bättre minne och att läsa en bok innan man går och lägger sig kan hjälpa till att att sova bättre.
  • Få tid till att träffa familj och vänner. Flera studier visa att om man umgås med familj och vänner så ökar välbefinnandet och känslan av att vara lycklig.

Utöver dessa positiva effekter så kan det även vara bra att tänka på att:

  • Utvärdera andra abonnemang. När du nu har påbörjat med att avsluta Netflix-kontot, så kan du passa på att se över andra tjänster och abonnemang som ni kanske inte får ut så mycket av. Det kan t ex vara prenumeration på en tidning, ett abonnemang för ljudböcker i mobilen eller premiumtjänsten hos Spotify. Självklart skall ni inte avsluta de tjänster som ni anser att ni använder eller får ut ett värde av – men det kan vara bra att se över och utvärdera sina prenumerationer en gång om året. Vissa abonnemang kanske man vill säga upp, andra kanske man vill byta till något bättre.

När du väl minskat ditt TV-tittande så kan du fråga dig själv: ”Vad vill jag nu få ut av mitt liv?”  För varje aktivitet du avslutar, finns det istället tid för något annat. Därför kan det vara ett utmärkt tillfälle att reflektera över vad du faktiskt vill använda din fritid till? Kanske vill du återuppta kontakten med ett par vänner som du har glidit ifrån eller varför inte testa på någon helt ny aktivitet!

Oavsett vad du väljer så kommer du aldrig ångra de saker du gjorde i livet – bara ångra de saker du inte gjorde!

Dela den här artikeln med dina vänner