Det behöver inte vara så krävande att planera inför resan och semestern. Vissa av oss spendera flera timmar framför datorn för att undersöka olika alternativ och leta efter det bästa och billigaste erbjudandet. Men om du istället gör allt lite smartare, så kan du både spara tid och få ut så mycket som möjligt av din resa.

Här hittar du flera bra restips inför din semester:

1. Planera vilka utflykter ni vill göra

Innan du reser är det bra att undersöka olika aktiviteter du eller familjen kan tänkas vilja göra på resan. Vilka stränder ni vill gå till, vilka utflykter ni helst vill göra och ta reda på vad som är unikt med just det resemålet eller staden ni planerar att besöka? På nätet kan du snabbt få bra information och enkelt skapa dig en överblick över alla sevärdigheter.

Ta reda på vad aktiviteterna och utflykterna kostar på förhand, så du inte blir lurad när du väl är på plats. I många länder är det också vanligt att man förhandlar om priset med de lokala arrangörerna vad det gäller deras utbud av olika utflykter.

2. Handla inte onödiga saker före resan

Inför en kommande resa kan det vara mycket frestande att handla nya kläder, en baddräkt eller en ny väska. Men dessa kostnader kan snabbt rusa iväg och äta upp en stor del av resebudgeten.

Om du måste handla något nytt, tänk på att välja saker som du kan ha nytta av länge och som inte bara är användbara för den aktuella resan. De flesta resemål har idag även ett stort utbud av affärer och butiker med kläder, sportartiklar och olika hygienprodukter som vi kan behöva – och då ofta till mycket lägre pris än i Sverige.

3. Packa lätt

Ofta tar vi med alldeles för mycket saker när vi skall på semester. En extra väska blir jobbigt att bära på och kostar även mer att checka in på flyget.

För att minimera packningen gäller det att du planerar dina klädval så bra som möjligt innan du åker. Kombinera plaggen på olika sätt beroende på vid vilket tillfälle du ska använda dem. Ta bara med dig saker som du faktiskt kommer att använda. Kläder som du inte använder hemma kommer du heller inte känna dig bekväm i bara för att du är på semester.

4. Undvik dyra avgifter och påslag

Växla inte pengar på ett växlingkontor i Sverige innan avresa, då de har mycket höga avgifter. Utan vänta tills du kommer fram till resemålet. Ta endast med en liten summa kontanter, så att du har möjlighet att betala för taxi eller lokal transport samt handla lättare förtäring.

Skaffa ett bank,- eller kreditkort som är anpassat för resor, dvs ett resekort utan uttagsavgift i bankomater. De flesta vanliga bankkort tar annars ut en avgift på mellan 25 – 50 kr för varje bankomatuttag utomlands. Välj även alltid att betala och ta ut pengar i landets lokala valuta (vilket ger dig bäst valutakurs).

5. Reseförsäkring

Se även till att betala resan med ett kort eller bankkonto där det ingår en kompletterande reseförsäkring, ifall bagaget blir försenat eller kommer bort. Det kan även kännas tryggt om flyget eller tåget skulle bli försenat.

Om du inte har ett reseskydd i din hemförsäkring bör du teckna en separat reseförsäkring. Detta ger dig extra skydd och du kan snabbt få hjälp på plats om det skulle uppstå någon plötslig skada eller olycka.

Trevlig resa!

 

Dela den här artikeln med dina vänner